Click for
English

A to take home

VELG TEMA:

Startside

Vikingsmykker fra Kaupang

Lewis sjakkbrikker

Vikingspillet Hnefatafl

Romersk dukke

Bysantinsk
medaljong

PC musematte

Oseberg-
tekstiler

Puslespillet
"Vikinger"

Runebrikker

Oseberg salatbestikk

Hitrakongen

Venus fra Svinesund

Kjøleskap-magneter

Hedalen Madonna

Samtidskunst

Hvor kjøpe?

Om MEMORY

Hedalen madonna

--- miniatyrkopi av Maria med barnet
fra Hedalen stavkirke i Valdres

Klikk på bildet
for å forstørre

Treskulpturen i Hedalen stavkirke fra ca år 1250 er et usedvanlig fint eksempel på middelalderes gotiske uttrykksform, høyreist og med langstrakte proporsjoner. Elegant linjeføring og gjennomført detaljrikdom gjør den til et kunstverk på det beste også i europeisk sammenheng.

Originalen i Hedalen er i løpet av 700 år blitt nokså medtatt, farger og forgylling er mørknet. Men en kopi malt slik den opprinnelig så ut, er utstilt i Middelaldersalen i Historisk Museum i Oslo. Den lyser av gull og farger slik det skulle være i middelalderen. 

Miniatyrutgaven, 22 cm høy, gir et godt inntrykk av hvordan Maria-skulpturen en gang var på 1200-tallet. Den er gjenskapt av billedhugger Turid Eng i samarbeid med museet og er et kunstverk i seg selv.

Hedalen stavkirke

Hedalen stavkirke i Sør-Aurdal i Valdres ble bygget omkring 1160. Svalgangene rundt er antagelig like gamle.  Etter svartedauden lå Hedalen øde og gjengrodd i vel 150 år. 

Et sagn forteller at kirka ble funnet igjen omkring år 1500 av to jegere som tilfeldigvis kom forbi. De skjøt med pil på en tiur, men bommet og traff en av klokkene i tårnet. Sagnet forteller videre at en bjørn hadde lagt seg i hi inne i kirka. Denne ble skutt av jegerne, og skinnet av denne bjørnen henger i kirken den dag i dag. Klikk her for mer om kirka og sagnet.

Stavkirka ble ombygget til korskirke i 1699 og i 1902 restaurert og fikk et kortilbygg.

Kirken har mange verdifulle klenodier. Foruten Maria med barnet, er det et relikvieskrin og et sakramenthus der. Inngangsportalen er original fra 1160 og er i typisk intrikat norrøn dragestil.

Kirken er i sommertiden åpen daglig for besøk.