Click for English

A to take home

VELG TEMA:

Startside

Vikingsmykker fra Kaupang

Lewis sjakkbrikker

Vikingspillet Hnefatafl

Romersk dukke

Bysantinsk
medaljong

PC musematte

Oseberg-
tekstiler

Puslespillet
"Vikinger"

Runebrikker

Oseberg salatbestikk

Hitrakongen

Venus fra Svinesund

Kjøleskap-magneter

Hedalen Madonna

Samtidskunst

Hvor kjøpe?

Om MEMORY

Lewis sjakkbrikkene

Norsk kunsthåndverk fra 1100-tallet

Klikk på bildet for
å forstørre

Om sjakkbrikkene

Lewis-sjakkbrikkene ble funnet på øya Lewis på Hebridene midt på 1800-talllet men de ble laget lenge før det: omkring år 1150, trolig i et verksted i Trondheim. Hebridene var på den tid en del av det norske kongerike. Brikkenes utsmykning har slektskap med ornamenter i norske stavkirker, et dronninghode er også funnet i Trondheim. De er derfor trolig laget av norske kunsthåndverkere.

Lewis-brikkene ble funnet omkring 90 stk av dem.De er laget av hvalrosstenner, ca 10 cm høye. Fagfolk ser på samlingen som noen av de fineste antikke sjakkbrikker som finnes, både artistisk og håndverksmessig. De fleste er utstilt i Britisk Museum hvor de presenteres som "highlights" på linje med Partenon-frisen fra Akropolis.

Kopier av originalene tilbys som komplette sjakksett (32 brikker) og enkeltvis. I tillegg finnes de som nøkkelringer (ca 5 cm) og i forstørret utgave (ca 15 cm) egnet som bokstøtter. Se nedenfor.


Lewis sjakksett

Komplett Lewis sjakksett med 32 brikker med kopier av den originale kongen, dronningen, biskopen (løper), hesten og krigeren (som fungerer som tårn), bønder (utformet som dekorerte runesteiner), tilsammen 16 hvite og 16 svarte. (Made in England)

Med settet følger et sjakkbrett i tekstil ca 45 x 45 cm og en bok utgitt av Britisk Museum. Boken beskriver hvordan og hvor Lewis-brikkene ble funnet og fagfolks vurderinger. Settet er pakket i en pen kartongeske.

 

 

Lewis minisjakk

Lewis minisjakk i redusert størrelse, brikkene 3 - 4 cm høye. Minisjakksettet består av et skrin hvor lokket utgjør sjakkbrettet. Det leveres i to utgaver: lyst ("ivory") og mørkt brunt. Skrinet er ca 20 cm i diameter.

Bokstøtter

Lewis bokstøtter i forstørret størrelse, ca 15 cm høye. Størrelsen gjør dem spesielt egnet som bokstøtter, men de er selvfølgelig flotte som ren dekorasjon.

Bokstøttene leveres i tre utgaver: konge, dronning og hest.

Nøkkelringer

Lewis nøkkelringer i kjede. Originalsjakkbrikkene av kriger og hest i redusert størrelse. Ca 5 cm.