Click for
English

A to take home

VELG TEMA:

Startside

Vikingsmykker fra Kaupang

Lewis sjakkbrikker

Vikingspillet Hnefatafl

Romersk dukke

Bysantinsk
medaljong

PC musematte

Oseberg-
tekstiler

Puslespillet
"Vikinger"

Runebrikker

Oseberg salatbestikk

Hitrakongen

Venus fra Svinesund

Kjøleskap-magneter

Hedalen Madonna

Samtidskunst

Hvor kjøpe?

Om MEMORY

"Livia fra Roma"

dukke fra keisertidens Roma

Klikk på bildet
for å forstørre

"Livia fra Roma" 150 e.Kr.

Historien bak

Den opprinnelige dukken tilhørte en ung kvinne som het Creperaia Trypicaena og som levde i Roma i det andre århundre. Hun var forlovet og skulle i en alder av 20 år gifte seg, men døde like før bryllupet. Hun ble begravet nær elven Tiber i en marmorsarkofag som ble funnet og åpnet i 1889 i forbindelse med bygging av ny justisbygning.

I sarkofagen ble det sammen med kvinnen funnet en dukke i elfenben, sannsynligvis med en symbolsk funksjon. På den tiden var det tradisjon at bruden før bryllupet ofret sin dukke fra barndommen til kjærlighetsgudinnen Venus. Ofringen markerte overgangen til et liv som hustru og en slutt på jomfrudommen. Stakkars Creperaia Trypicaena fikk ikke oppleve Venus-ofringen men fikk istedet med seg dukken i graven.

I dag oppbevares dukken i Musei Capitolini i Roma men er ikke utstilt. Den er av uvanlig kunstnerisk og håndverksmessig kvalitet og var sannsynligvis utstyrt med klær som gjennom århundrene er gått i oppløsning. Hårfrisyren hennes er i samsvar med moten i Roma på 100-tallet.

Den gjenskapte dukken

Vår rekonstruerte dukke har fått navnet Livia, et vanlig navn i keisertidens Roma. Hun er kledt i en enkel tunika av lin, passende for bruk i huset. I tillegg er hun utstyrt med en ”stola”, en lang bomullskjole for bruk utenfor hjemmet. For kjølige dager har hun en ”palla” i ull, et rektangulært sjal over skuldrene. Hun har også fått med seg enkelte smykker, halskjede og armbånd. Huden hennes er ganske hvit, kvinner i hennes sosiale skikt unngikk helst sollys.

 

 Tillatelse til å gjenskape dukken Creperaia Trypicaena er gitt av Musei Capitolini i Roma.
Historisk museum i Oslo har gitt råd om klesdrakten.

Original