Click for
English

A to take home

VELG TEMA:

Startside

Vikingsmykker fra Kaupang

Lewis sjakkbrikker

Vikingspillet Hnefatafl

Romersk dukke

Bysantinsk
medaljong

PC musematte

Oseberg-
tekstiler

Puslespillet
"Vikinger"

Runebrikker

Oseberg salatbestikk

Hitrakongen

Venus fra Svinesund

Kjøleskap-magneter

Hedalen Madonna

Samtidskunst

Hvor kjøpe?

Om MEMORY

Musematte

Klikk på bildet
for å forstørre

En dekorativ musematte med motiv fra et fransk manuskript fra det 11. århundre. Bildet viser et viking-skip fullt av krigere klare til angrep. Frankrike ble på 8-900-tallet stadig angrepet av vikinger fra nord, de fulgte ofte elvene langt inn i landet, klostere var lett bytte og de lå tett i det kristne Frankrike. Vikingene beleiret til og med Paris en tid, men her klarte de ikke å innta byens festningsverker.

En flåte vikingskip med aggressive vikinger var et skrekkelig syn. Bildet viser tydelig styrke og kampvilje, vikingene spredte skrekk og redsel. Munken som malte bildet har nok selv ikke sett vikinger, han laget det først etter at vikingbølgen hadde avtatt. Det kan en se ved at skjoldene er drageformet mens vikingene hadde runde skjold. Spydspissene er heller ikke slik vikingene laget dem. Skjold og spydspisser gjenspeiler fransk våpen-teknologi på 1000-tallet, den er ulik den nørrøne et par hundre år tidligere. Legg også merke til at kunstneren feilaktig har tegnet styreåren på babord side!

Tross munkens feil og bildets preg av å være tusen år gammelt, er det et artistisk og historisk sett et flott bilde.  Et berømt bilde fra den tiden,  fint å ha ved PC-en!

Originalmanuskriptet befinner seg i Nasjonalbilbliotektet i Paris og har identifikasjon "NAL 1390, fol.7". Memory har selvfølgelig museets tillatelse til å benytte motivet.

Musematten er av høy kvalitet, har en myk overflate og gummi-underlag. Størrelsen er 22 x 18 cm.